11 лютого на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка / СХІД ОПЕРА вперше в Україні пройде прем'єра опери "Попелюшка" французького композитора Жуля Еміля Фредеріка Массне у новому форматі сучасних театральних технологій.

Унікальність постановки обумовлена ​​цілою низкою інновацій та експериментів, яких прагне театр останніми роками, і в першу чергу – складністю вимог до режисури та вокалу, яку ставили свого часу композитор Жуль Массне та лібретист Анрі Каен, оновлюючи всесвітньо відому казку Шарля Перро.

Незважаючи на те, що сама опера була створена 1895 року, для театрального світу її постановка і донині вважається рідкістю.

Завдяки співпраці Харківського оперного театру з колегами з Франції, а також за підтримки Alliance Française de Kharkiv, вперше в Україні вдалося отримати копії рукописних партитур великого композитора, що датуються 1896 роком, за підписом самого Жуля Массне. "Для колективу нашого оркестру це велика честь – читати ноти самого Массне, наповнюючи їх енергетикою сучасності та віртуозною технікою наших музикантів", – наголосив головний диригент театру, заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов.

Сучасний підхід у постановці опери режисера Жанни Чепели полягає у спробі поєднати такі тонкі грані емоційного впливу, як чуттєвість, іронія, любов та надія за допомогою синергії візуальної та музичної складових.

"Нам здавалося, що після неймовірного успіху балету "Спартак" у постановці Георгія Ковтуна театру буде важко здивувати нашого вимогливого та досвідченого глядача. Але ставка на інтеграцію мультимедійних технологій, арсенал творчих фахівців та солістів, якими володіє театр зараз, переконав нас у протилежному. Синергія європейської музики, багатошарове управління театральним простором та вихід за рамки фізичної реальності дають можливість створювати нову естетику, що формує театр майбутнього. Ми бачимо великі перспективи для свободи реалізації режисури і сподіваємося, що глядач буде вражений та оцінить масштаби нашої роботи", – зазначає керівник проєкту, перший заступник генерального директора театру, заслужений діяч мистецтв України Ігор Тулузов.

Для опери "Попелюшка" створено унікальні сценічні динамічні декорації та понад 200 авторських костюмів, оснащених спеціальними технологічними аксесуарами, здатними паралельно "грати" кольором та світлом в унісон музиці. Такий задум сценографа, заслуженого артиста України Олександра Лапіна та художника з освітлення Світлани Змєєвої (Київ) став можливим завдяки спонсорам театру: Банку Восток, Благодійному фонду Дениса Парамонова, компаніям SUNOIL та Ananta Medicare (Великобританія).

Державно-приватне партнерство на постійній основі дає можливість харківському театру втілювати найсміливіші ідеї та успішно розвиватися.

"Ми пишаємося довготривалою і плідною співпрацею Банку Восток та СХІД ОПЕРА. Перш за все, для нас це можливість брати участь у створенні знакових національних прем’єр. Я вважаю, що бізнес має не тільки заробляти гроші, але й бути соціально-відповідальним. Підтримка мистецтва – одна зі стратегічних цілей Банку Восток. Впевнений, опера допоможе переконатися кожному глядачу в тому, що навіть серед повсякденності та щоденних турбот завжди є місце для позитивних емоцій", –  зазначив Голова Правління Банку Восток Вадим Мороховський.

"Нова реальність – це казка. Але ми зобов'язані як національний театр використати зараз усі свої ресурси, щоб і нові технічні можливості, і збережені традиції класичної музики гармонійно поєднувалися та формували імідж сучасної культурної європейської України", – наголосив генеральний директор та художній керівник театру, заслужений діяч мистецтв України Олег Оріщенко.

 

Джерело: Інтерфакс Україна