Красуня та чудовисько

балет на 2 дії

Музика композиторів-класиків
Лібрето Йохана Нуса

Диригент-постановник

Дмитро Морозов, заслужений діяч мистецтв України

Хореографія, музична композиція та постановка

Йохан Нус (Франція)

Художниця-постановниця

Надія Швець, заслужена художниця України

Балетмейстерка-кураторка, керівниця творчого проєкту

Антоніна Васильєва, заслужена артистка України

Асистентка балетмейстера

Сабріна Джіордано (Франція)

Прем’єра 29.09.2018
Тривалість 1 год. 25 хв.

В основі балету – досить давня історія, яка прийшла до нас із глибини віків. Вперше одна з її версій була опублікована в 1553 році, в збірці італійського письменника Джованні Франческо Страпароли. А у ХVIII столітті цей сюжет з'являється у творчості двох французьких письменниць Габріель-Сюзанни Барбо де Вільньов та Жанни Марі Лепренс де Бомон, і з цього часу починає свою подорож всією Європою. А з розвитком кінематографу та мультиплікації казка про Красуню та Чудовисько стає одним зі світових бестселерів.

У виставі СХІД ОПЕРА чарівна та повчальна історія кохання поєднується з чудовою музикою великих композиторів різних епох – майстрів суворого й витонченого бароко, чуттєвого романтизму та бунтівного ХХ століття. Звучать твори І. Баха, Л. Деліба, М. Мусоргського, Ж. Оффенбаха, І. Пахельбеля, Е. Саті, Г. Холста, П. Чайковського, І. Штрауса. В оформленні вистави поряд із традиційними декораціями використовуються сучасні мультимедійні технології та елементи театру тіней. Пластична лексика балету поєднує як класичну, так і сучасну хореографію. Вистава розрахована насамперед на дітей, хоча може бути рекомендована і для сімейного перегляду.

 

 Головні герої

Красуня

Чудовисько

Відьма, Гувернантка

Гувернер

Батько

 

Зміст

 

Дія I

На честь прекрасного Принца у замку влаштований грандіозний бал. Імениті гості вітають господаря, але він зневажливо ставиться до всіх. Свято в розпалі, коли до замку заходить жінка похилого віку і просить милостиню. Принц сміється зі старої і вказує їй на двері. Жебрачка виявляється відьмою, і на замок та його мешканців падає страшне прокляття: прекрасний Принц перетворюється на потворне Чудовисько, химерними істотами стають і його гості. Для зняття прокляття необхідно, щоб добра дівчина щиро полюбила Чудовисько.

Багато часу минуло з тієї фатальної ночі. Але серед людей досі ходять чутки, що Чудовисько живе у замку, поряд з яким росте дивовижний сад троянд, а зірвати квітку у ньому – смертельно небезпечно.

Красуня на ярмарку допомагає батькові зібратися в подорож: він вирушає до сусідніх сіл продавати свої картини та обіцяє привезти доньці прекрасну троянду.

Вночі Батько Красуні заблукав, за ним женуть вовки. На щастя, Чудовисько рятує його і дозволяє переночувати у своєму замку. Зі сходом сонця мандрівник вирішує продовжити свій шлях, але перед відходом зриває троянду. Господар лютує – він затримує гостя.

Красуня вирушає на пошуки батька. Вона заходить у замок і знаходить його, зачиненого у в’язниці. Чудовисько пропонує їй угоду: він відпустить бранця, але дівчина назавжди залишиться в замку. Всупереч волі батька, Красуня погоджується на цю жертву.

 

Дія II

Красуня зустрічається із привидами, Гувернанткою, Гувернером та іншими жителями замку. Щоб розважити її, вони приводять дівчину до величезної бібліотеки, повної цікавих книг.

Батько Красуні у відчаї закликає всіх мешканців села допомогти йому врятувати дочку. Люди вирушають у замок. Вони готові протистояти страшному Чудовиську.

Чудовисько запрошує Красуню на вечерю. Дівчина обирає собі найкращу сукню. Вони вечеряють, спілкуються один з одним, і Чудовисько під впливом Красуні стає добрішим і вирішує звільнити гостю, яку щиро любить. Але в той момент, коли вона вже прямує додому, селяни захоплюють замок і нападають на Чудовиська, незважаючи на протести Красуні. Чудовиська поранено. Красуня плаче і освідчується йому в коханні. Тієї ж миті дія прокляття припиняється: Чудовисько перетворюється на прекрасного Принца. На честь одруження Красуні та Принца влаштований великий бал. Усі прославляють силу кохання.