boldurevВолодимир БОЛДИРЄВ
народний артист України

У 1983 р. закінчив Харківський інститут мистецтв ім. І.П. Котляревського у класі Т.Я. Вєскє. Лауреат всесоюзних та міжнародних вокальних конкурсів (імені М. Глінки в Баку, Мін-Он в Токіо – обидва 1987 р.). Учасник міжнародних фестивалів: ім. Ф. Шаляпіна (Казань), ім. Л. Собінова (Саратов) – Росія, ім. В.-А. Моцарта (Корсика-Франція), а також багатьох інших (Іспанія, Франція, Італія). Член журі міжнародних вокальних конкурсів.

З 1981 р. – соліст Харківського оперного театру, на сцені якого виконав понад 30 провідних партій. Баритон В. Болдирєва має неповторно шляхетне, «оксамитове» тембральне забарвлення у партіях ліричного плану (Єлецький у «Піковій дамі» та Євгеній Онєгін в однойменній опері – П. Чайковського ); а драматична експресія і сила голосу дозволяють співакові втілювати такі партії, як Родеріго в «Дон Карлосі» Дж. Верді чи Жрець Дагону в опері «Самсон і Даліла» К. Сен-Санса. Віртуозністю вокального россінієвського стилю та динамічністю сценічного образу позначено виконання В. Болдирєвим ролі Фігаро («Севільський цирульник»).

Закордонний сценічний дебют відбувся у 1991 році на Корсиці, де у складі Флорентинського театру «Opera Comunale» співав партію Дона Жуана в однойменній опері Моцарта.       

В. Болдирєв провадить концертну діяльність в Україні та за кордоном (Італія, Німеччина, Франція, США, Іспанія, Швейцарія, Росія). В його репертуарі програми з творів українських, західноєвропейських, російських класиків і сучасних композиторів, пісні з репертуару М. Магомаєва. 

З 2001 року викладає вокал у Харківському національному університеті мистецтв ім. І.П. Котляревського, професор кафедри академічного співу.

З 2011 року – художній керівник Харківського національного академічного театру опери і балету ім. М.В. Лисенка.