opera europa

 

Харківський національний академічний театр опери та балету підпише договір про приєднання до організації Оpera Europa.

Церемонія підписання відбудеться 22 січня, в цей день в Харків спеціально приїде директор Opera Europa Ніколас Пейн (Nicholas Payne).

«Ми не випадково обрали для підписання договору 22 січня, День Соборності України, день, коли ми відзначаємо сторіччя від дня підписання Акта Злуки, що об'єднав схід і захід країни. Дуже символічно, що саме в цей день Схід Опера підтвердить свою європейську ідентичність і прагнення розвивати зв'язки з європейським професійним співтовариством, приєднавшись до організації, яка об'єднує сьогодні 170 театрів і фестивалів з 43 країн», - зазначив генеральний директор - художній керівник Харківського національного академічного театру опери та балету (Схід Опера) Олег Орищенко.

Приєднання до Opera Europa, за його словами, відкриває принципово нові можливості для співпраці з відомими режисерами, диригентами, солістами, для професійного обміну, творчого пошуку, участі в найбільших міжнародних фестивалях.

«Наприклад, Opera Europa надає своїм учасників можливості онлайн-трансляцій вистав, дає доступ до форумів, баз даних, інформаційних бюлетенів, щорічних конференцій. Ми зможемо брати участь у міжнародних мистецьких акціях, координуючись з іншими європейськими театрами», - сказав він.

Ще одним важливим символом, за його словами, є те, що після церемонії підписання всі її учасники стануть гостями на оперній виставі «Мазепа», який харків'яни вперше в Україні поставили за українськім лібрето. Ця редакція опери, на противагу багатовіковій російській пропаганді, розкриває образ Мазепи як справжнього національного героя, який мріяв ввести Україну в європейську сім'ю народів. А співавтором українського лібрето є Лонгин Цегельський, один з ініціаторів Акту Злуки, підписаного 100 років тому, 22 січня 1919 року. До сих пір його редакція лібрето використовувалася в постановці «Мазепи» лише в США і Канаді.

Договір про приєднання до OperaEuropa буде підписано генеральним директором-художнім керівником ХНАТОБ (Схід Опера) Олегом Орищенком і директором OperaEuropa Ніколасом Пейном. У церемонії підписання візьмуть участь голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, держсекретар Міністерства культури України Ростислав Карандєєв, генеральний директор і художній керівник Національної опери України Петро Чуприна, радник віце-прем'єр-міністра України, громадський діяч та меценат Олександр Сусленський.