20 02 19 rekviem ukr20 лютого ми шануємо пам'ять Героїв Небесної сотні – патріотів України, загиблих на Майдані в Києві рівно п’ять років тому. У цей жалобний день солісти, оркестр і хор Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка (головний диригент – лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Морозов, диригент Павло Багінський, головний хормейстер – заслужений діяч мистецтв України Олексій Чернікін) виконають програму під назвою «Героям Слава!».

А сотню вже зустріли небеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав...
І з кров´ю перемішана сльоза....
А батько сина ще не відпускав..
Й заплакав Бог, побачивши загін:
Спереду — сотник, молодий, вродливий
І юний хлопчик в касці голубій,
І вчитель літній, ще не зовсім сивий..
І рани їхні вже не їм болять..
Жовто-блакитним стягом вкрите тіло..
Як крила ангела, злітаючи назад,
В вирій Небесна сотня полетіла...

До програми увійшли як популярні твори української музичної класики

(уривки з опери М.Лисенка «Тарас Бульба», хорові творі М.Леонтовича, «Молитва за Україну» С.Гулака-Артемовського), так і світово відомі шедеври: «Вокаліз» С. Рахманінова, уривки з траурних мес композиторів В.Моцарта, Дж. Верді та хор невільників з його ж опери «Набукко». Прикрасою концерту стане виконання «Мелодії» нашого сучасника М. Скорика, чиї твори підтверджують спадкоємність українського мистецтва у царині доброчинності, сталих духовних традицій та патріотизму. Ексклюзивною частиною програми має прислужити улюблена пісня С.Бандери «Чорна рілля ізорана», сповнена туги по героях - побратимах, що передчасно пішли з життя, віддавши його за Україну.

Віддаючи данину пам'яті нашим співвітчизникам, піклуючись про щасливе життя наступних поколінь, ми сподіваємось, що ця трагедія тепер вже ніколи не повториться.

СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ НЕБЕСНІЙ СОТНІ!