1Харківська обласна рада своїми діями може закласти навколо будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка ситуацію затяжного конфлікту і поставити під загрозу саме існування національної опери в Харкові.
Про це заявив на прес-конференції в Харкові 27 лютого генеральний директор-художній керівник ХНАТОБ Олег Оріщенко.
Він повідомив, що з 2012 року цілісний майновий комплекс театру роздрібнений, і одна його частина знаходиться в державній власності, інша - в обласній комунальній власності, через що театр втратив доступ до малої сцени.
Напередодні сесії облради, запланованої на 28 лютого, дві профільні депутатські комісії прийняли ідентичні рішення і рекомендували підняти питання про передачу тієї частини ХНАТОБ, яка знаходиться у власності держави, в обласну комунальну власність.
У той же час, зазначив він, керівництво театру і Міністерство культури домагалися, щоб цілісний майновий комплекс театру був відновлений як єдина державна власність. «Замість того, щоб виправити помилку 2012 року і створити умови для розвитку національного театру, нам створюють полосу перешкод, в умовах якої нормальний розвиток неможливий», - підкреслив він.
Перший заступник генерального директора театру Ігор Тулузов додав, що в Україні немає жодного прецеденту, коли б національний оперний театр був роз'єднаний з будівлею, в якій він працює.
«Скрізь фінансування творчого процесу йде з держбюджету, і утримання будівлі теж забезпечується держбюджетом. Хіба що, крім Донецького національного театру опери та балету, але він не може бути прикладом для наслідування», - підкреслив він.
Відновлення єдиного майнового комплексу театру в держвласності необхідно, щоб забезпечити безпеку об'єкта, повноцінний цикл підготовки вистав і інженерно-технологічну експлуатацію будівлі. Але передача всього комплексу в обласну комунальну власність, за його словами, закладе неминучий конфлікт інтересів між власником будівлі і творчою частиною.
«Це абсолютно очевидно, ми бачимо це навіть на прикладі тієї ж малої сцени, де ми тепер можемо репетирувати тільки за гроші і тільки тоді, коли сцена не зайнята іншими орендарями. Тобто театр може перетворитися на майданчик для гастролерів і проведення партз'їздів, як це колись і було. Фактично облрада своїми діями ставить під загрозу існування єдиної на сході країни національної опери», - підкреслив І.Тулузов.
Він додав, що зараз театр з загальної площі 52 тис. кв. м не контролюе більше 13 тис. кв. м, з яких близько 7 тис. кв. м вже приватизовані.
Керівництво театру сподівається, що облрада не стане поглиблювати допущені раніше помилки, а виправить їх, в іншому випадку «буде реагувати всіма доступними засобами, відстоюючи інтерес держави і державної культурної політики на сході України».
Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В.Лисенка відкрив восени свій 143-й сезон. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним національним театром опери та балету на Сході України. У репертуарі - 65 оперних і балетних постановок. Протягом року на великій сцені грається 270 власних спектаклів, в минулому сезоні тут випущено 8 прем'єр. Тільки театральна трупа об'єднує понад 300 артистів, а всього тут працюють майже 750 осіб. Восени театр відкрив сезон під новим брендом - Схид OPERA, який покликаний оновити сприйняття театру і запустити ідею розвитку театру європейського зразка, як сучасного центру музичної і театральної культури, орієнтованого не тільки на класичний репертуар, а й на сучасні та експериментальні постановки, на відкритість новому і просування актуальної української та світової культури в молодіжне середовище. Під новим брендом театр вже провів ряд національних та міжнародних проектів.

  2  3