18Сьогодні сумний день для нашого колективу. На 64-ому році пішов з життя Геннадій Копелевич, асистент режисера, котрий вів оперні та балетні вистави. Звичайно, наші глядачі ніколи не бачили його на сцені.

Представники цієї рідкісної професії, якій, власне, ніде й не навчають, завжди залишаються, так би мовити, «за ширмою». Але роль, що вони грають у театральному процесі, важко переоцінити. Саме в їхніх руках знаходяться всі ниточки вистави, їм доводиться досконало знати кожен аспект оперної чи балетної партитури, кожен поворот дії. Такі фахівці для театру воістину на вагу золота…

Геннадій Владленович Копелевич віддав нашому театрові понад сорок років. Він прийшов до колективу у 1980-му, 22-літнім, ще будучи студентом. Пізніше, у 1982-му, закінчив культурно-просвітницький факультет Харківського державного інституту культури як режисер і відтоді працював поруч з нами. Людина надзвичайно ерудована, інтелектуал, прекрасний фахівець, який блискуче вмів читати клавіри, Геннадій Копелевич завжди користувався повагою колег. Працювати з ним було спокійно та надійно – всі знали, шо він завжди готовий прийти на допомогу.

Дебютувавши в театрі в «Чародійці» П. Чайковського, Геннадій Копелевич блискуче вивчив десятки партитур. Разом з трупою виїжджаючи за кордон, він з успіхом вів вистави у Великобританії («Коппелія» Л. Деліба, «Лебедине озеро» П. Чайковського), Іспанії («Кармен» Ж. Бізе, «Аїда», «Травіата» Дж. Верді, «Тоска», «Турандот» Дж. Пуччіні, «Реквієм» В. Моцарта), Італії («Кармен» Ж. Бізе, «Аїда» Дж. Верді, «Тоска» Дж. Пуччіні), Німеччині («Ріголетто», «Трубадур», «Реквієм» Дж. Верді, «Євгеній Онєгін» П. Чайковського), Франції («Борис Годунов» М. Мусоргського), Японії («Князь Ігор» О. Бородіна, «Турандот» Дж. Пуччіні). Досвідчений фахівець, Геннадій Копелевич також взяв участь в інтернаціональному проєкті постановки оперети «Летюча миша» Й. Штрауса (Німеччина, 2004).

Ми не забудемо Геннадія Владленовича, світла йому пам’ять…