KalabuchinСвій 91-й день народження відзначив видатний диригент, народний артист України, професор Анатолій Калабухін. Це людина, яка зіграла значну роль у мистецькому житті Харкова, та й усієї України.

Впродовж п’яти років був головним диригентом та художнім керівником Харківської філармонії, одразу по закінченні Харківської консерваторії розпочав у ній педагогічну діяльність, майже двадцять років очолював Харківське відділення Національної всеукраїнської музичної спілки. Але, мабуть, найміцніші контакти склалися у диригента зі СХІД ОПЕРА – з Харківським національним академічним театром опери та балету ім. М.В. Лисенка Анатолія Васильовича доля пов’язує ось вже близько 70 років! Прийшов він сюди ще студентом, у 1952-ому. Працював асистентом диригента, згодом, з 1954-го – диригентом, а з 1973 до 1978-го – головним диригентом театру. Багато було за цей час зроблено, багато вершин подолано, багато творчих перемог здобуто! Згадати хоча б балет «Спартак», на прем’єрі якої був присутній автор, Арам Хачатурян, або такі резонансні постановки, як «Чародійка», «Кармен», «Іркутська історія» та ін. І навіть коли диригент залишив театр заради викладацької діяльності, ці міцні зв’язки не обірвалися – адже Анатолій Калабухін очолив кафедру оперної підготовки і протягом сорока років готував для театру нові кадри.

Важко навіть уявити, скільком молодим диригентам і вокалістам допоміг він вийти на професійний шлях – і скільки з них стали справжньою окрасою нашої сцени! Вітаємо Вас щиро, шановний Анатоліє Васильовичу! Нехай біди обходять Вас стороною, і акорди симфонії Вашого життя лунають довго, повнозвучно та впевнено!