LIGHTSPACE230 червня стартував проєкт Музично-театральної резиденції Light&Space, який  проходитиме в Харкові у серпні-вересні на базі Молодіжного музичного Хабу СХІД ОПЕРА. У пресцентрі «Накипіло» з цього приводу відбулась онлайн конференція. У ній взяли участь генеральний директор-художній керівник ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА, заслужений діяч мистецтв України Олег Оріщенко; заслужений артист України, художник з костюмів, сценограф Олександр Лапін; керівниця проекту Олена Савчук (Київ); режисер ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА Жанна Чепела.

Як розповів Олег Оріщенко, робота резиденції почнеться в ХНАТОБі з 20 серпня. У межах цього проєкту молоді митці – сценографи, художники з освітлення, режисери – ознайомляться з цифровими технологіями сценічного освітлення оперної та балетної вистави. Митці розвиватимуть свої вміння у розробці світлової партитури. Також на них очікують різноманітні конкурси, лекції, воркшопи, пітчинги, практичні роботи. Лекції читатимуть експерти, які досягли успіхів у цих сферах. Олег Оріщенко відзначив, що це унікальна можливість для молодих митців здобути не тільки нові знання, а й практичний досвід. «Це важливий захід. Ми відчуваємо потребу у фаховій підготовці людей, які працюють з освітленням в Україні, і проєкт буде спрямований на отримання ними професійного досвіду», – підкреслив він.

3 вересня на великій сцені СХІД ОПЕРА глядач побачить практичне втілення роботи учасників резиденції – фінальний мультимедійний перформанс за участі симфонічного оркестру СХІД ОПЕРА під орудою головного диригента театру, заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Морозова.

Отже, ми починаємо і запрошуємо подавати заявки за посиланням: skhidopera-hub.com