Адміністрація Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА звертається до всіх зацікавлених з офіційною заявою, яка стосується перебування артистів нашого колективу за кордоном.
На даний момент наш театр не бере участь у жодних зарубіжних гастролях, але активно працює в різних куточках України, в тому числі й у Харкові, де дає концерти у бомбосховищах. В разі домовленості про якісь гастрольні тури колективу буде зроблена відповідна заява та оголошено, де саме відбуватимуться ці тури.
Офіційною назвою нашого театру, прийнятою в усіх інстанціях, є Kharkiv National Academic Opera and Ballet Theatre named after M.V. Lysenko (KhNATOB). Також вживається короткий варіант бренду – SKHID OPERA. Інституції, які мають інші назви, до нашого колективу не мають жодного відношення.
Маємо окремо наголосити на тому, що з початком війни позиція нашого театру в питанні щодо участі наших артистів у спільних російсько-українських проєктах повністю збігається з позицією Міністерства культури та інформаційної політики України. Ми виступаємо проти будь-якого культурного діалогу з агресором. Під час війни, до моменту виведення військ, наголошуємо на важливості припинення співробітництва з усіма державними російськими інституціями сфери культури та медіа, а також з тими представниками російської федерації за кордоном, хто відверто виступає на підтримку розпочатої путінським режимом війни та хто не вважає за потрібне висловити чітку позицію, замовчуючи війну в Україні.
За нашою інформацією, жоден з артистів СХІД ОПЕРА не брав, не бере і не мав намірів брати участь у подібних сумнівних проєктах. Неприпустимість цього підкреслювалася адміністрацією театру неодноразово. І дане офіційне роз’яснення вважаємо додатковою інформацію для всіх учасників колективу, які знаходяться за кордоном.
Адміністрація театру