11Урочисто та піднесено завершив литовську частину гастролей наш театр. 31 травня, у Вільнюсі у костьолі Святих Іоаннів відбувся заключний концерт, який складався з величної музики європейських композиторів. Партію органа виконував заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов. У першому відділені звучали твори Г. Генделя, Л.К. Дакена, С. Франка, В.А. Моцарта та Й. С. Баха. "Ave Maria" Ф. Шуберта і П. Масканьї присутні почули у виконанні дипломанта міжнародних конкурсів Сергія Леденьова та лауреата міжнародних конкурсів Олександра Золотаренка. Перед литовською публікою виступили лауреати міжнародних конкурсів Юлія Антонова, Микита Маринчак, Ігор Бондаренко, дипломант міжнародних конкурсів В'ячеслав Стрелков, а також Сергій Крижненко.
У другому відділені концерту лунала емоційна та виразна "Глорія" А. Вівальді у виконанні солістів, хору та симфонічного оркестру. Сольні вокальні партії виконували заслужена артистка України Олена Ширяєва та Анна Даніч, а інструментальні - Ігор Яременко (віолончель), Олександр Кошелев (гобой), Семен Стрижненко (труба).
Цей вечір, як і весь час, проведений у Литовській Республіці збережеться у пам'яті глядачів і артистів назавжди.
Колектив Схід Опера глибоко вдячний за неймовірно теплий прийом та за можливість у такий важкий для нашої країни час тримати рубежі на культурному фронті.
На всіх сценах, де довелося виступати, харків’яни демонстрували високу виконавську майстерність і потужну енергетику. За диригентським пультом під час багатьох концертів був заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов, а там, де був орган, саме у його виконанні глядачі чули як соло, так і акомпанемент. Також активно задіювалися заслужені діячі мистецтв України Юрій Яковенко та Олексій Чернікін та хормейстер Світлана Кривич.
Географія поїздок артистів Схід Опера була доволі широкою. З великим успіхом пройшли концерти, оперні та балетні вистави, флешмоби і перформанси в столиці Литви, Вільнюсі та ще у 12 містах. Виступали також на фестивалі «Вільнюшиванка», на Міжнародному фольклорному фестивалі. І всюди литовці гаряче вітали українських артистів, чимало відгуків було й у місцевій пресі.
Хочеться особливо відзначити неабияку дружню підтримку литовців – це була справжня рука допомоги, простягнута назустріч нашій країні, яка зійшлася у смертельному двобої з російським агресором. Наш театр щиро вдячний кожному, хто прийшов на наші концерти, вистави й перформанси, хто стоячи, у захваті, іноді зі сльозами на очах, аплодував артистам Схід Опера, котрі стали повноважними представниками своєї держави, самобутньою культурою якої вони щедро ділилися з аудиторією. Ми певні, що ця співдружність, яка виникла у важку для України годину, після Перемоги стане основою для подальшої багаторічної плідної співпраці – творчих обмінів, створення копродукції.
А гастрольний тур Схід Опера «Європейський шлях» триває – і з Литовської Республіки харківський колектив прямує до Словаччини.

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook