30Наш театр продовжує тримати вірність національним музичним традиціям. Розуміючи, що сьогодні дуже важливо донести світу інформацію про українську автентичність та її співзвучність з європейською культурою, на кожній зустрічі з публікою ми демонструємо багату музичну спадщину нашої країни. Знаходячись на чужині, трупа Схід Опера не тільки проводить концерти та вистави, а й створює нові проєкти та презентує прем'єри.
Головний диригент ХНАТОБу, заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов разом із головним режисером театру, заслуженим діячем мистецтв України Арменом Калояном та хормейстеркою Світланою Кривич до Дня Української Державності підготували нову концертну програму “Українські народні хіти”, яку і побачили глядачі вчора, 28 липня.
Вперше у виконанні артистів нашого театру прозвучали такі твори: «Чуєш, брате мій» в обробці А. Авдієвського, «Стелися барвінку» М. Лисенка, «Ой, на Івана Купала» в обробці І. Бідака, «Гей, соколи» в обробці О. Стадника, «Шабелина» та «Гей, наливайте...» в обробці О. Сергієні, пісні «Їхав козак на війноньку», «Ой, чий то кінь стоїть», «Казав мені батько» в обробці Є. Гундера.
Також цього вечора вперше прозвучала авторська пісня соліста Схід Опера Сергія Крижненка “Присвячення героям”, яку виконав сам автор.
Крім прем'єрних номерів, програма святкового концерту включала народні пісні та музику славетних класиків і сучасних композиторів. Проникливо та потужно звучали "Пливе кача" в обробці соліста нашого театру Микити Маринчака та у виконанні артиста хору Олександра Сергієні, хорові твори М. Леонтовича “Дударик”, “Ой, з-за гори кам'яної” та “Щедрик”. Не залишили глядачів байдужими пісні у виконанні заслужених артистів України Олени Ширяєвої (українська народна пісня “Чотири воли пасу”) та Володимира Козлова (В. Івасюк “Мальви”). Тепло та щиро глядачі приймали лауреатів міжнародних конкурсів Микиту Маринчака і Романа Гордєєва, а також Андрія Даценка й солістів-артистів хору Юлію Шость, Олександра Ващенка. Шквал овацій викликав у присутніх чоловічий квартет у складі Олександра Хібніка, Миколи Павленка, Олександра Сергієні та Руслана Каплоуха.
Завершувався концерт творами “За світ встали козаченьки”, “Реве та стогне Дніпр широкий” у виконанні хору та оркестру Схід Опера та піднесеною “Молитвою за Україну” С. Гулака-Артемовського у виконанні заслуженого артиста України Сергія Гонтового. Яскравим завершальним акордом цього вечора став гопак з балету "Гаяне" А. Хачатуряна, який "на біс" виконав симфонічний оркестр театру.
Але особливо урочисто цього дня лунав наш державний Гімн, який з глибоким почуттям та вірою в перемогу співали і артисти, і усі присутні. Цього разу на сцену вийшов і генеральний директор-художній керівник Схід Опера, заслужений діяч мистецтв України Олег Оріщенко. Важко переоцінити, яку роль зіграв він та вся адміністрація театру в проведенні цього безпрецедентного туру. Можливо, для багатьох цей концерт став умовною фінальною крапкою, котра ніби завершила надзвичайно складний, не схожий на інші сезон. Втім, розуміємо - всім нам будь-які крапки ставити поки що зарано. Триває війна - і тому, як символ нашого протистояння обставинам, у нас триватиме сезон, триватиме гуманітарний конвой, котрий знайомить європейців з культурою України. І триватимуть щоденні клопоти дирекції з організації проживання, проведення концертів і безперервного репетиційного процесу великого колективу. Тож, концерт на честь першого Дня Української Державності, який відбувся з великим успіхом, вкотре продемонстрував те, що залишається незмінним - нашу незламність, стійкість і віру у незворотню перемогу!

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook