36Схід Опера продовжує концертний марафон до державних свят, розпочатий 19 серпня.
Державні свята цього тижня відзначатимуться театром на чотирьох локаціях. Частина трупи, яка знаходиться у гуманітарному турі "Європейський шлях", проводитиме заходи у двох європейських столицях - Братиславі (Словаччина) і Відні (Австрія), а також у місті Ліхень (Польща). Вона продовжує виконувати свою основну місію - знайомити європейців з культурою України і нагадувати своїм глядачам про те, в якій складній ситуації опинилася сьогодні наша держава.
Ключовою подією стане присвячений Дню Незалежності України великий концерт Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка "Україна: мелодія незламних", який відбудеться 24 серпня 2022 року, о 20.00, на Головній площі Братислави (Словацька Республіка). Організаційні питання щодо цієї масштабної акції взяло на себе громадське об'єднання "Українсько-словацька ініціатива", яке у співпраці зі Схід Опера та з партнерами і готує цей проєкт за підтримки Посольства України у Словацькій Республіці. До Дня Незалежності солісти, хор і симфонічний оркестр Схід Опера підготували велику програму, яка представляє собою широку панораму української музики: від народних пісень до творів класиків (С.Гулак-Артемовський, М.Леонтович, М.Лисенко та ін.) і сучасних композиторів (М.Скорик, А.Кос-Анатольський, О.Пономарьов). Під час концерту планується прем'єра - солісти та симфонічний оркестр Схід Опера виконають словацьку народну пісню в обробці диригента Схід Опера Павла Багінського «Na Kralovej holi». Також звучатиме пісня, написана в дні війни солістом нашого театру Сергієм Крижненком "Слава героям". Диригент - заслужений діяч мистецтв України Юрій Яковенко.
Також до державних свят керівництвом театру заплановані наступні заходи:
- 23 серпня, об 11.00, у Братиславі, в Посольстві України у Словацькій Республіці, відбудеться концерт, де звучатиме музика європейських та українських композиторів у виконанні солістів-вокалістів Схід Опера у супроводі електронного фортепіано.
- 23 серпня, о 19.00, пройде урочистий концерт у Габчиково (Словаччина). У програмі - музика європейських та українських композиторів. Виконавці - солісти-вокалісти, хор та балетна трупа театру.
- 24 серпня 2022 року, о 18.00, артисти театру візьмуть участь у ініційованій Міністерством закордонних справ України святковій ході, під час якої учасники дійства пройдуть містом з державними прапорами від Посольства України до Головної площі Братислави. На маршруті планується зробити зупинку в середмісті, навколо пам'ятної дошки Григорію Савичу Сковороді, чиє 300-ліття відзначаємо цього року.
- 24 серпня, о 18.30, у Відні, в одному з найстаріших храмів Європи - соборі Святого Стефана, який є національним символом Австрії, пройде урочиста меса на честь Дня Незалежності України, в котрій братимуть участь артисти хору Схід Опера. Звучатимуть наступні твори - Гімн України М.Вербицького і П.Чубинського, "Молитва за Україну" з опери "Запорожець за Дунаєм" С.Гулака-Артемовського, "Боже, великий, єдиний, нам Україну храни" М.Лисенка та О.Кониського, "Ave Maria" В.Самофалова, українська народна пісня "Щедрик", народна стрілецька пісня на слова Б.Лепкого "Чуєш, брате мій".
- З 22 до 27 серпня у польському місті Ліхень, у Базиліці Пресвятої Богородиці, об 11.00, 14.00 та 20.00, молитимуться за мир і спокій в Україні. В урочистому дійстві братимуть участь головний диригент Схід Опера, заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов і заслужена артистка України Олена Ширяєва.
Частина колективу, яка залишилася у Харкові й дає безкоштовні концерти для харків'ян і переселенців у бомбосховищах і на майданчиках, де відсутня загроза безпеці артистів і глядачів, також підготувала містянам свій сюрприз. Але про це - згодом.