61

1 грудня в словацькому Габчиково відбувся незвичний концерт. І його особливість була не тільки в тому, що вперше в центрі для переселенців відбувся повноцінний концерт, де в двох відділеннях було представлене і оперне, і балетне мистецтво. Головною особливістю заходу були його гості. Цього вечора до Габчиково завітали керівники та співробітники Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки та Міграційного уряду Словаччини – органів, які опікуються українцями, що зараз тимчасово знаходяться в цій країні. Особливо приємно було почути зі сцени теплі слова підтримки, вдячності та привітань з прийдешнім Різдвом для всіх українців та для нашого театру від великого друга України – заступника міністра внутрішніх справ Словаччини, пана Яна Орловського. Також багато добрих і чуйних слів було сказано керівництвом Центру для біженців. І ми щиро вдячні їм за постійну підтримку і нашого театру, і, головне, наших співвітчизників, яких зараз доля закинула до Словаччини.
У першому відділенні на сцені панувала опера! Симфонічний оркестр Схід Опера під керуванням головного диригента театру, заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Морозова натхненно та особливо потужно виконав «Героїчну увертюру» з опери Миколи Лисенка "Тарас Бульба" та увертюру з опери Ж. Бізе «Кармен», якими, власне, і задав тон всьому концерту. Ліричне виконання Олесею Мішаріною арій Лауретти ("Джанні Скіккі" Дж. Пуччіні) та Маргарити ("Фауст" Ш. Гуно) розчулило глядачів, а арії Тоски ("Тоска" Дж. Пуччіні) та Джудітти ("Джудітта" Ф. Легара), проспівані Юлією Піскун, викликали особливі аплодисменти словацької публіки. Серце розривалося від туги під час виконання заслуженою артисткою України Оленою Ширяєвою бунтівної та чутливої «Ritorna vinicitor!» - арії Аїди з однойменної опери Дж. Верді. А твори українською мовою – Арія Остапа з "Тараса Бульби" у виконанні Микити Маринчака та «Ой, ти, дівчино, з горіха зерня» в інтерпретації В’ячеслава Стрелкова - були зрозумілі та близькі словакам без перекладу. Яскравим завершенням першого відділення концерту став «Гопак» А. Хачатуряна у виконанні симфонічного оркестру, після якого поважна публіка довго не відпускала солістів та музикантів зі сцени, а овації та квіти стали їм справжнім подарунком.
Друге відділення було присвячене танцю – в класичній та сучасній хореографії у виконанні балетної трупи Схід Опера під управлінням заслуженої артистки України Антоніни Васильєвої. Програма Гала-балету включала хореографічні номери на музику Л. Мінкуса, А. Адана, Й. Штрауса, К. Глюка, Ф. Шопена та інших. На сцені з блиском виступили заслужені артисти України Денис Панченко та Антоніна Васильєва, сольні партії виконували В. Василенко, А. Гаєвська, К. Цаприка, М. Джура, Г. Бас, Т. Семенова, А. Рязанов, А. Коршунова, К. Зейлік-Дікарєва, С. Грігоріаді, К. Гречана, Б. Вендеревських, Р. та М. Стешенки, Е. Ласкаржевський, М. Коваль. І знову в фіналі звучав хачатурянівський «Гопак», тільки цього разу - в хореографічній версії. І знову овації, і знову квіти!

 

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook