news2Дорогі друзі, в нашому театрі завершується перший етап проєкту «Віртуальна галерея», який ініційований Харківським національним театром опери та балету ім. М.В. Лисенка за підтримки Українського культурного фонду. Вже розпочав свою роботу сайт цього музею, де представлено близько шести тисяч експонатів – фотографії різних років, документи, ескізи, костюми, афіші, буклети та інше. Сайт ведеться українською та англійською мовами. Посилання на сайт музею: https://kharkivopera-museum.com/
 
Вже наступного року ми відзначатимемо три ювілейні дати: 100-річчя заснування Першого українського театру опери та балету, 150-ліття появи у Харкові постійних оперних антреприз та 245-річчя першої у місті музично-театральної постановки. Напередодні цих важливих дат маємо переосмислити різні етапи його розвитку. А основа будь-якого аналітичного дослідження - це факти, першоджерела, документи.
Назустріч цим визначним подіям створено віртуальний музей театру, до речі, поки що єдиний в Україні. Днями проєкт презентували у Медіацентрі Укрінформ. Ця презентація викликала великий інтерес та жваве обговорення серед науковців, які досліджують театральне мистецтво, музикознавців та завзятих театралів.
 
У презентації взяли участь генеральний директор – художній керівник ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка Ігор Тулузов; завідувачка літературної частини театру, керівниця проєкту «Віртуальна галерея» Інга Лобанова; директорка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Ірина Дробот і головна зберігачка цього музею Тетяна Руденко; доцентка, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П. Котляревського Юлія Щукіна; професорка, докторка мистецтвознавства, завідувачка відділу Інституту проблем сучасного мистецтва Ганна Веселовська.
 
Генеральний директор-художній керівник театру Ігор Тулузов зазначив, що робота з упорядкування та оцифрування архівних експонатів театру розпочалася ще до повномасштабного вторгнення. А зараз, коли руйнується багато пам’яток культури, в цьому назріла гостра необхідність. «Основна мета цього проєкту - зберегти наші культурні цінності та дати можливість побачити їх широкому колу глядачів», - зазначив він.
 
Головна зберігачка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Тетяна Руденко зауважила, що однією з найяскравіших сторінок в розвитку українського мистецтва є авангард. «Крім того, що переклали іноземний репертуар, одразу замовили композиторам сучасну українську оперу, тобто Костенко, Вериківський, інші почали створювати для опери новий матеріал», - сказала вона.
Ганна Веселовська, професорка КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого, докторка мистецтвознавства відзначила, що у другій половині 1920-их закладено на харківській сцені режисерами-експериментаторами тренд, який актуальний зараз.
 
«Це не тільки неймовірний естетичний прорив, який відбувся, – самі постановки були винятково винахідливими, можна подивитися ескізи, фотографії навіть першої вистави «Сорочинський ярмарок», з тими яскравими костюмами, рішеннями», - зазначила професорка.
 
Керівниця проєкту «Віртуальна галерея» Інга Лобанова розповіла про основні етапи та складнощі в роботі над проєктом, а також про щасливі відкриття. Так у процесі підготовки були знайдені унікальні речі. В майстернях відшукали цікаві ескізи, а ще близько 500 скляних негативів, про існування яких не знали або забули. «Не можу не згадати примірник «Наталки Полтавки» з підписом Миколи Лисенка – це теж наш унікальний експонат», – поділилася Інга Лобанова.
 
Більш докладно дізнатися про проєкт, його особливості та унікальність ви можете, переглянувши пресконференцію в Укрінформі за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=V6ekeYRckD0