news3Вже відбулося кілька презентацій масштабного проєкту «Віртуальна галерея», який ініційований Харківським національним театром опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Опера за підтримки Українського культурного фонду. Дві з них пройшли к Києві та викликали широкий резонанс.
 
Керівниця проєкту «Віртуальна галерея» Інга Лобанова представила онлайн галерею в Музеї театрального, музичного та кіно мистецтва України, які були партнерами цього проєкту. Саме завдяки їхнім фондам світ побачить рідкісні світлини виконавців, фрагменти вистав, програмки 20-30-х років минулого століття.
 
В презентації взяли участь директорка цього музею Ірина Дробот та його головна зберігачка Тетяна Руденко, а також провідна спеціалістка з управління проєктами Українського культурного фонду Тетяна Дорошенко.
 
Всі учасниці відзначали важливість і своєчасність такої галереї, а також її унікальність на теренах України. Цей сайт відкриє широкі можливості для науковців у вивченні всіх етапів становлення вітчизняного оперного театру, зазначали вони. Матимуть змогу побачити, як впливала ідеологія на формування репертуарної політики, а також як наші талановиті митці, попри все, створювали своєрідний національний культурний продукт.
 
Ця галерея дає необмежені можливості для фахівців з усього світу дослідити оперне мистецтво України, провести паралелі з європейськими театрами та побачити всю нашу багатогранність і своєрідність.
Сайт віртуального музею вже працює і на ньому представлено близько шести тисяч експонатів – фотографії різних років, документи, ескізи, костюми, афіші, буклети та інше. Сайт ведеться українською та англійською мовами. Посилання на сайт музею: https://kharkivopera-museum.com/