Шість провідних театрів опери та балету України уклали договір про об'єднання зусиль, знань, творчого потенціалу  та співпраці  у сфері театральної діяльності.

Керівники Національного академічного театру опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка Петро Чуприна, Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької Василь Вовкун,  Одеського національного академічного театру опери та балету Надія Бабич, Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка Олег Оріщенко, Дніпропетровського академічного театру опери та балету Олександр  Шароваров  та Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва Юрій Щур  уклали договір про співпрацю. Основна мета – об’єднати зусилля  для популяризації та розвитку оперного та балетного мистецтва України, збереження національної та індивідуальної самобутності, традицій, досягнень та спадщини кожного з театрів,  активної участі в євроінтеграційних процесах країни та зайняття гідного місця серед провідних оперних і балетних театрів Європи.

Серед основних завдань, які ставлять перед собою театри - постійне посилення в житті суспільства і держави значення культури, зокрема, балетного та оперного мистецтва; максимальна реалізація творчого потенціалу театрів та створення належних умов для їх просвітницької роботи, підтримка соціального статусу в суспільстві, розвиток освітньої системи театральної сфери, залучення зовнішнього досвіду для впровадження мистецьких проектів тощо.

 

Учасники угоди мають намір  працювати в напрямку вдосконалення законодавчої бази для музичних театрів, проводити активний обмін досвідом у всіх сферах діяльності, а також реалізовувати спільні творчі проекти та програми, запрошувати  провідних артистів, музикантів, режисерів та диригентів до реалізації мистецьких проектів, утому числі  впроваджувати спільні технічні та інноваційні проекти.

«Сьогодні ми підписали договір про співпрацю оперних театрів. Таких театрів, насправді, не так багато – всього шість, нажаль, Донецький театр знаходиться на тимчасово окупованій території. Проте ми сподіваємось, що і він з часом долучиться до нашої  співпраці», - розповідає  Василь Вовкун, генеральний директор - художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької.

«У сьогоднішніх умовах така співпраця дасть можливість всім театрам виробляти спільну політику, зокрема, гастрольну, впливати на законодавчу базу, створювати проекти у копродукції, ділитися своїми планами, тощо. Оперне і балетне мистецтво доволі дороге задоволення, тому це можуть  бути спільні мистецькі продукти – балет, опера, фестивалі. Насамперед, це комунікація, яка дасть можливість артистові працювати не тільки в одному театрі, а й на всьому мистецькому просторі країни».

Керівництво співпрацею за цією угодою, а також ведення спільних справ доручається по черзі кожній із сторін договору, яка обирається щорічно, на зборах простим голосуванням. У 2018 році  таким театром став - Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка, в особі генерального директора - художнього керівника Олега Оріщенка.

«Це дуже важливий крок для наших музичних театрів, адже наше об’єднання дає нам можливість для більш тісної співпраці та напрацювання спільної політики діяльності у цій сфері. Це дійсно важливий крок для розвитку та популяризації опери і балету  в Україні,  а також інтеграції  у європейський мистецький  простір високого українського мистецтва», - говорить Олег Оріщенко.

 

 

 

Джерело: http://mincult.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=245344851