Тільки відсміялися «Паяци», як ХНАТОБ готує нову неординарну постановку від Вікторії Рацюк. У театрі поставлять «Іоланту». Головну партію в опері Чайковського виконає солістка одного з найпрестижніших театрів світу — Віденської державної опери. Про Іоланту говорять так: «Шлях від темряви до світла, прозріння через любов». На генрепетиції побували й журналісти Вісті Ньюс.

Від неординарних «Паяців» до нового бачення опери «Іоланта». Нову постановку покажуть у ХНАТОБі вже 19 та 20 травня. Її створили разом випускниця Національної музичної академії Вікторія Рацюк і відома художниця Наталія Кирилова — учениця одного з найвідоміших театральних художників XX століття Валерія Левенталя. Вікторія Рацюк поєднала дві найважливіші для оперної вистави ролі — режисера і диригента-постановника.

До прем’єри у театрі підійшли з розмахом. Головну партію Іоланти виконає солістка Віденської державної опери — Ольга Безсмертна. Незважаючи на вкрай щільний гастрольний графік — дебюти в Берлінській опері та на Зальцбурзькому фестивалі пропозицію виступити на рідній землі співачка прийняла з гордістю.

Ольга Безсмертна, партія Іоланти, Віденська опера:

Я очень давно этого хотела, желания воплощаются. Я очень рада, что пригласили и безумно рада, для меня это большая ответственность, чем петь на Венской сцене. Я очень надеюсь, что мы можем подарить зрителям кусочек счастья неземного.

Одразу після виступу Ольга повертається до Австрії, на неї чекає Струнний квартет у рамках концерту Віденських Філармонік та підготовка до опери Фальстаф. І наголошує, із харківською командою працювалося дуже цікаво.

Про що ж опера? У горах Франції знаходиться палац, який король Рене звів для своєї юної дочки Іоланти. Вона сліпа від народження, але не знає про це. За наказом короля оточуючі ретельно приховують від неї таємницю. У щасливому незнанні Іоланта проводить дні серед подруг. Однак неясні прагнення порушують її спокій. Король запрошує до палацу знаменитого лікаря Ебн-Хакіа.

Але шлях до зцілення неможливий без кохання. Заблукавши на полюванні, лицар Водемон, побачив сплячу Іоланту. Він був зачарований нею. Хвилювання молодого лицаря викликали відгук і в її душі. Прощаючись з незнайомкою, Водемон просить подарувати йому на пам’ять червону троянду, але дівчина зриває білу. З жахом лицар переконується, що Іоланта сліпа. Охоплений співчуттям, він розповів їй, який прекрасний світ довкола. Дізнавшись про це, обуренню Короля не було меж. Тепер заради порятунку улюбленого, якому загрожує смертельна небезпека, Іоланта готова перетерпіти будь-які муки. Прозрівши, вона славить світло, джерело життя і пізнання.

Іоланту в ХНАТОБі готували два місяці. Актори ж запевняють, лише командна співпраця народжує шедевр, із яким глядач познайомиться вже 19 та 20 травня.

До слова, у ХНАТОБі обіцяють і надалі запрошувати на вистави видатних артистів, зірок світової сцени, чия доля пов’язана з Україною. У цьому концертному сезоні першою виступила вихованка Національної музичної академії ім. П.Чайковського, Людмила Монастирська в концертному виконанні опери В. Белліні «Норма». Партію Дездемони від Марії Максакової, солістки Маріїнського театру, глядачі побачили в прем’єрі опери Дж. Верді «Отелло». «Іоланта» ж подарує зустріч з ученицею знаменитої Євгенії Мірошниченко, солісткою Віденської державної опери, Ольгою Безсмертною. Зірки виблискують в ансамблі з виконавцями ХНАТОБу, який, до речі, вважається одним із кращих театрів України.

 

Джерело: visti.news