Після проведеного наприкінці минулого сезону масштабного ребрендингу Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. Лисенка відмовився від абревіатури «ХНАТОБ» і взяв собі друге, більш звучне ім’я — Схіd OPERA.

Назва зійшлася з однойменним осіннім фестивалем, якому цьогоріч виповнилося чотири роки. Упродовж фестивалю, який триватиме до 13 жовтня, харків’яни та гості міста побачать дев’ять оперних і балетних вистав, а також грандіозний гала-балет. «Родзинкою» форуму, традиційно, стануть виступи зірок національної сцени, але цього разу, крім іменитих артистів Харківського, Київського, Львівського та Одеського театрів опери і балету, участь у фестивалі беруть і диригенти кращих оркестрів України, які диригують оркестром Схіd OPERA.

— Цікаво показати роботу різних диригентів над різними виставами з нашого поточного репертуару. Більш того, вони привезуть із собою артистів тих театрів, де працюють», — каже головний диригент Схіd OPERA Дмитро МОРОЗОВ, який цьогоріч відзначає 25 років своєї диригентської діяльності. — Схіd OPERA-2018 відкрилася оперою «Борис Годунов» Мусоргського, яка у нас іде в рідкісній редакції, оскільки вкрай рідко зустрічається в інших театрах, а в нас збережена. Головну партію виконав соліст Національної опери Тарас Штонда...

Так, оперою П. Чайковського «Євгеній Онєгін» диригував головний диригент Дніпропетровського академічного театру опери та балету Юрій Пороховник.

У програмі фестивалю також всі три балетних шедеври П. Чайковського. «Спляча красуня» пройшла під орудою головного диригента Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва Сергія Голубничого.

 

 

У головних партіях казкового «Лускунчика» виступить яскравий творчий тандем артистів балету Національної опери — Катерина Кухар та Олександр Стоянов. Головну партію в балеті «Лебедине озеро» виконає артист Національної опери Денис Недак. Провідну партію в ще одному класичному хореографічному шедеврі — балеті Л. Мінкуса «Дон Кіхот» — виконає соліст Одеської балетної трупи Андрій Писарєв.

Яскравий зразок рідкісного на нашій сцені жанру модерн-балету — «Колесо Фортуни» на музику К. Орфа і М. Равеля пройде під керівництвом головного диригента академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії В’ячеслава Реді.

Партію гордої Кармен в опері Ж. Бізе виконає солістка Львівської опери Тетяна Вахновська, за диригентським пультом — головний диригент Львівського національного академічного театру опери та балету Михайло Дутчак.

На закінчення фесту прозвучить опера Дж. Пуччіні «Флорія Тоска», головні партії в якій виконають запрошена солістка Харківської та Київської опер Марія Максакова і лауреат міжнародного конкурсу, соліст Одеської опери Олег Злакоман.

У контексті фестивалю слід відзначити також прийдешні прем’єри Схіd OPERА. Балет «Ящик Пандори» на музику німецького композитора Ріхарда Вагнера — черговий прецедент постановки на музику цього композитора в Україні слідом за Одеським театром опери і балету. «Це те, що у світі вже робилося, а в Україні — ще ні. Нам хочеться вперше поставити цю виставу разом з нашим молодим балетмейстером Антоніною Радієвською», — говорить Дмитро Морозов. Наприкінці ж сезону театр випустить оперу «Любов до трьох апельсинів», яка стала одним із найвеселіших і життєрадісних творів Сергія Прокоф’єва. Вона також ніколи раніше не звучала на сцені Харківського оперного театру».