НИНІ ПОСТАТЬ ВАСИЛЯ ВИШИВАНОГО ТА ЙОГО ДРАМАТИЧНА ДОЛЯ ПРИВАБЛЮЮТЬ ІСТОРИКІВ ТА МИТЦІВ

Організатори гранд-проєкту зазначають: «Ми стоїмо на порозі довгоочікуваної прем’єри опери «Вишиваний. Король України». Це самобутній, унікальний мистецький проєкт незалежної України. Маємо сподівання, що після прем’єрного показу в Харкові цю грандіозну постановку зможуть побачити глядачі в інших українських містах.

 

 

Разом із Вами ми зможемо втілити мрію про те, щоб сучасну українську оперу оцінила європейська публіка в Австрії, на Батьківщині Вільгельма Габсбурга-Вишиваного. Нам є чим в

разити європейського глядача — опера має всі шанси стати новою культурною візитівкою України.

Останніми роками увага до постаті Василя Вишиваного зросла. Ми наново відкриваємо його роль в історії України і вшановуємо пам’ять цієї непересічної особистості. На хвилі інтересу до його унікальної ролі в політичному житті країни в місті Золочів відбулося урочисте відкриття пам’ятника Василю Вишиваному.

Місце для розміщення пам’ятника обрано невипадково, адже з Золочевом пов’язані важливі сторінки життя Вишиваного. Тут 1915 року він розпочав військову службу і пройнявся особливим ставленням до українського народу і культури: ініціював українізацію своєї військової частини, досконало опанував мову й почав носити вишиту сорочку, подаровану одним із вояків. Цікаво, що в Золочеві існує військова академія, названа ім’ям Вишиваного, тож відкриття пам’ятника підкреслює зв’язок міста з видатним діячем.

Зберігати пам’ять про Василя Вишиваного, його політичну та культурну діяльність, а також віддану любов до України — важливо для нашої національної ідентичності».

 

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ЗАДУМИ

Опера «Вишиваний. Король України» — потужна й видовищна постановка, яка буде реалізована на сцені ХНАТОБ ім. М. Лисенка — «Схід-Opera» в Харкові. Наразі триває активна підготовка до прем’єри. Щоби втілити експериментальні задуми і здивувати вибагливого глядача, творча команда планує задіяти в опері всі можливості сцени та освітлювальної техніки. Так, в опері буде використовуватися обладнання з інтелектуальним управлінням, щоб керувати одночасно 240 каналами сценічного освітлення. Це дає можливість задіяти всю палітру сценографії: передавати настрій героїв, акцентувати увагу на рухах акторів, додавати кінематографічні спецефекти. За допомогою консолі можна регулювати світло виносного софіту, портальних куліс, балконів, освітлювальних рам.

Конструкція великої сцени театру не менш інноваційна. Вона оснащена плунжерною системою, що дає можливість піднімати акторів на висоту понад два метри, роблячи їхній вихід максимально ефектним. Механічна система сцени дає також можливість керувати завісою і переміщувати декорації.


ДЛЯ ВІДОМОГО РЕЖИСЕРА РОСТИСЛАВА ДЕРЖИПІЛЬСЬКОГО  ЦЕЙ ПРОЄКТ  СТАНЕ ЙОГО ОПЕРНИМ ДЕБЮТОМ

Харківський національний академічний театр опери і балету ім. М. Лисенка має одну із найбільших у Європі сцен — її загальна площа 270 кв. м. Тут усе масштабно: повна глибина сцени сягає 38 м, куліси завдовжки 12 м, а оркестрова яма — 16 м. Крім цього, на сцені передбачено висувну балетну платформу завдовжки 15 м і завширшки 9 м. Технічні роботи з облаштування сцени завершено, і вже незабаром театр «Схід-Opera» буде готовий зустріти знакову прем’єру — першу повномасштабну академічну сучасну оперу незалежної України «Вишиваний. Король України».

Прем’єра очікується 1 і 2 жовтня на сцені Харківського оперного театру, якщо МОЗ України не запровадить новий суворий локдаун... Музику до цього амбітного проєкту написала композиторка Алла Загайкевич, диригентом виступить Юрій Яковенко (заявлена раніше Оксана Линів через брак часу та інші свої творчі проєкти не братиме участі у виставі), постановником вистави є режисер Ростислав Держипільський, художниця — Олеся Головач, балетмейстер — Ольга Семьошкіна, автор лібрето — Сергій Жадан, продюсерка — Олександра Саєнко.

Головну партію Василя Вишиваного довірили молодому співакові (баритон), солісту «Схід-Опери» Володимиру Козлову; раніше організатори анонсували, що цю роль виконуватиме В’ячеслав Довженко, зірка кіно та київського Театру на Подолі, але прем’єра через пандемію COVID-19 кілька разів відкладалася, і за цей час у актора змінилися плани. Втім, як кажуть: «Що не робиться — усе робиться на краще», бо В’ячеслав все ж драматичний актор, котрий гарно співає, а Володимир Козлов — професійний співак, а вистава «Вишиваний. Король України» — оперний твір.

 

ЯКИМ ЖЕ БУВ ЦЕЙ НЕОРДИНАРНИЙ ЧОЛОВІК?

Нині постать Василя Вишиваного та його драматична доля приваблюють істориків та митців. Нагадаємо, «День» був серед перших, хто долучився до справи відкриття для багатьох українців дивовижної долі Вільгельма фон Габсбурга (Василя Вишиваного), котрий походив із Віденської імператорської родини й свідомо присвятив своє життя боротьбі за Українську державу й пожертвував заради цієї високої мети кар’єрою, комфортом, благополуччям, самим життям... Саме наша газета започаткувала серію публікацій про легендарну особистість. Книги Бібліотеки газети «День» «Корона...» і «День вдячності» містять чудові статті про життєвий шлях Василя Вишиваного (охочі можуть прочитати їх). У львівському п’ятизірковому готелі BANKHOTEL є іменний номер Василя Вишиваного...


ЗНАНИЙ БАЛЕТМЕЙСТЕР   ОЛЬГА СЕМЬОШКІНА ПРОВОДИТЬ ПЛАСТИЧНИЙ МАЙСТЕР-КЛАС  ДЯ ВОКАЛІСТІВ

То яким же був цей неординарний чоловік? «Залізним», незламним полковником — командиром Легіону українських січових стрільців? Чи автором збірки «Минають дні», шанувальником Гейне і Петрарки, поетом-романтиком, чий земний шлях трагічно обірвався в Лук’янівській в’язниці? І який стосунок має він до австрійського ерцгерцога Вільгельма Габсбурга, нащадка київських князів? Опера «Вишиваний. Король Украі?ни», прем’єра якої відбудеться у «Схід-Опері», не дає прямих відповідей на ці запитання. За словами постановників, вистава радше покликана примусити глядача замислитися над питанням доленосного вибору, доторкнутися до особистої драми, спогадів і почуттів через засоби сучасного мультимедійного мистецтва...

Нагадаємо, Вільгельм фон Габсбург, «Червоний Принц», «Василь Вишиваний», «Король України» — ця легендарна особистість увійшла в історію під різними іменами. Він був племінником імператора і за планами Франца-Йосифа мав після Першої світової війни очолити «Князівство Україна»... Ще замолоду захоплювався українцями — народом без держави, народом без рабів та господарів. Воїн, котрий пліч-о-пліч із рядовими січовими стрільцями воював за Україну. Мученик, котрий закінчив своє життя в безіменній могилі чи то в Лук’янівській, чи то в Новоград-Волинській в’язниці НКВД — як «англійський шпигун» 1948 року...

 

«ХОТІЛОСЯ ЗРОБИТИ ЩОСЬ СУЧАСНЕ»

Дирекція «Схід-Опери» звернулася до Почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода КОЖЕМЯКА з пропозицією про творчу співпрацю, і він висловив ідею, щоб нова опера була пов’язана з Австрією, і назвав ім’я Василя Вишиваного як героя майбутнього твору.

— У нас із Всеволодом Кожемяком від початку була ідея робити щось модерне, — розповів письменник, автор лібрето Сергій ЖАДАН в інтерв’ю «Дню». — Робити класичну оперну постановку — не цікаво, бо їх і до нас було багато зроблено. Хотілося зробити щось сучасне, але у форматі оперної постановки, щоб там були всі її складові: балет, хор, оркестр, щоб це не була одноразова постановка в якомусь Будинку культури. Щодо постаті, то ми із Всеволодом давно спілкуємося, в якийсь момент здійснили мозковий штурм, і постать Вишиваного виникла сама по собі...


ГОЛОВНУ ПАРТІЮ  ДОВІРИЛИ ВИКОНАТИ МОЛОДОМУ СОЛІСТУ «СХІД-ОПЕРИ», БАРИТОНУ  ВОЛОДИМИРУ КОЗЛОВУ

Дуже важливим є момент приходу, відчуття, віднаходження української ідентичності у Вишиваного. Бо це те, що було надзвичайно важливим і болючим сто років тому: коли багато громадян різних імперій — Австро-Угорської, Російської — проходили кожен своїм індивідуальним шляхом до віднаходження, пригадування українського, яке в ньому було, або ж до формування українського — як це було, скажімо, у випадку В. Габсбурга.

Проте все це мало змінилося і через сто років! Тому що і сьогодні вибір українства — це теж свідомий, ідеологічний, політичний крок. Попри те, що вже 30 років Україна незалежна і в нас виросло нове покоління українців. Щоразу це якийсь свій шлях, свій вибір. Щоразу це доволі не просто, з певною відмовою від чогось та прийняттям для себе дуже важливих рішень...

 

«НЕОРАНЕ ТВОРЧЕ ПОЛЕ»

— Думаючи про «Вишиваного», розумію, що все в цьому новому оперному проєкті для мене є виклик, місія, до того неоране творче поле, — розповідає «Дню» режисер-постановник проєкту Ростислав ДЕРЖИПІЛЬСЬКИЙ. — Насамперед, великий виклик і велика спокуса — жанр сучасної української опери (співпраця з прекрасною композиторкою Аллою Загайкевич). До того ж, є нова для мене велика сцена оперного театру у славному місті Харкові, яке осяяне міфами та енергіями мого кумира — режисера Леся Курбаса.

Постать головного героя опери — Василя Вишиваного (лібрето Сергія Жадана) — теж виклик і надскладне завдання для режисера. Хто він, насправді, Василь Вишиваний — постать легендарна й реальна водночас? Ідеаліст чи віртуозний політичний гравець? Український патріот і мужній воїн... Звісно, я читав багато публікацій про Вишиваного, в тому числі та історичних розвідок у газеті «День». І часом, що глибше занурюєшся у певну епоху і долю людини, то більше загадок (а не відповідей) виникає.

Звісно, наша опера — не документальний фільм, а авторський твір з елементами художнього переосмислення тієї епохи і долі людини на тлі драматичних подій, які розгорталися в Україні й у світі упродовж першої половини ХХ століття, — а саме долі Василя Вишиваного. Мабуть, надмірний пафос недоречний при представленні дивовижної сценічної історії життя і загибелі великого патріота України, австрійського ерцгерцога... Вишиваний — людина й міф водночас! Саме таке сприйняття у багатьох із нас цієї дивовижної історичної постаті, котра могла би, за певних обставин, різко змінити хід історії України.


ЗАРАЗ У ТЕАТРІ ТРИВАЮТЬ РЕПЕТИЦІЇ ГРАНД-ПРОЄКТУ « ВИШИВАНИЙ. КОРОЛЬ УКРАЇНИ»

Отже, нова опера «Вишиваний. Король України» — то є насамперед наша місія. А кожен учасник проєкту — місіонер: Алла Загайкевич — композиторка, Всеволод Кожемяко — автор ідеї, Олександра Саєнко — продюсерка, Сергій Жадан — автор лібрето, Ольга Семьошкіна — балетмейстер, Юрій Яковенко — диригент, Олеся Головач — художниця, і, безперечно, кожен виконавець. Як на мене, нашій команді дивовижно пощастило, що до нас приєднався Володимир Козлов, співак та актор: саме на нього лягла відповідальна місія сценічного і вокального втілення образу Василя Вишиваного.

Володимир — надзвичайно талановитий і перспективний митець сучасного українського музичного театру. Харизматик, чудовий вокаліст, має сильне драматичне обдарування. Козлов належить до особливої категорії «акторів без кордонів». Коли, здається, ти вже знаєш, чого від актора чекати, а він все одно тебе знову дивує новими гранями, руйнуючи попередньо усталені «кордони». Переконаний, що після «Вишиваного» наступного ранку Володимир Козлов прокинеться справжньою зіркою загальноукраїнського масштабу, а не лише Харкова, де його знають і люблять як чудового співака (баритон) та гідну людину.

 

«ПОДАРУНОК ДОЛІ»

Володимир Козлов, котрий втілить у харківській «Схід-Опері» сценічний образ Вишиваного, має власну мотивацію образу і схиляється до того, що в опері А. Загайкевич традиційний розподіл виконавців за вокальними партіями має змінитися на подібний до драматичної вистави, тобто за ролями. У літературному тексті він шукає той емоційний стан, який допоможе передати емоційне забарвлення героя через тембр, динаміку, дихання, взаємодію з партнерами... Цей внутрішній голос героя, вважає артист, вочевидь, має бути схожим на мелодекламацію, яка жодним чином не пов’язана з бажанням покрасуватися високою нотою, вихопити із музичної партитури якийсь ефектний фрагмент і виставити його наперед.

Співак має в театрі великий серйозний репертуар, але нова робота в опері «Вишиваний. Король України» — серйозний екзамен для молодого українського вокаліста.

— Спочатку Вишиваного мав виконувати відомий актор київського Театру на Подолі В’ячеслав Довженко, але склалося інакше, і ця партія потрапила до мене, — розповідає Володимир КОЗЛОВ, соліст «Схід-Опери». — Мене вразило велике серце героя, котрий всупереч життєвим обставинам так закохався в Украiну та її людей, що, не зважаючи на хворобу, на зраду, до останнiх днiв свого життя залишався вiрним Украiнi, її народу та iдеям, якi змiнили свiт і тепер запалюють серця людей. Історія австрійського ерцгерцога, великого романтика і політика — то є історія великого українського патріота, котрий всупереч лихим часам і драматичним обставинам не зрадив своєї мрії, присвятивши життя Україні...

Я вперше мав нагоду попрацювати з відомим режисером Івано-Франківського драматичного театру Ростиславом Держипільським над новою постановкою.

Це людина з вогнем у душi. Вiн приiхав до Харкова уже з усвідомленим образом майбутньої вистави, а нам усiм цей образ передався ментально. У мене інколи виникає вiдчуття, що режисер Держипiльський «малює вогнем» у повiтрi, у нього така сила духу, що подеколи під час репетицій вiдбувається щось неймовірне на наших очах, хоч вiн і сказав якось, що вiн мольфар, але я одразу не повірив... Співпраця з такими митцями, як режисер Держипільський та письменник Сергій Жадан, — подарунок долі.

 
Автор: Тетяна ПОЛІЩУК, «День». Фото надані «Схід-Opera»
Джерело: Day. Kyiv