SHA 5120

 

СНІГОВА КОРОЛЕВА

балет

Композитор Олександр Шимко
Лібрето Алла Рубіна
Тривалість 1 год. 50 хв.

Балет «Снігова королева» - дебютний твір молодого київського композитора Олександра Шимко на сцені театру опери та балету. Втілює його на харківській сцені відомий далеко за межами України столичний балетмейстер, володар престижних міжнародних лауреатств, заслужена артистка України Алла Рубіна. Визнаємо, що популярна казка Г.Х. Андерсена, в баченні авторів і команди постановників, дійсно езотерічна і християнська. Вперше в нашій країні вона втілилася в цілісній балетній партитурі (диригент-постановник Дмитро Морозов).

Партитура балету О. Шимка цілком оригінальна, передає атмосферу казки. Відповідною є також хореографія. Але, як зазначає А. Рубіна, весь її улюблений арсенал засобів пластичної виразності – симбіоз пантоміми, класичного, жанрового і фольклорного танців, має допомогти відтворити у сучасній формі вічну романтику цієї казки, аби просвітлити та розчулити душі маленьких глядачів. Саме у вірі маленької, проте відчайдушно відданої братові Герди автори вистави вбачають грандіозну виховну задачу балету «Снігової королеви».

Виставу адресовано передусім малечі, тому для автора лібрето та хореографії А. Рубіної важливим є чітко відтворити в пластиці сюжетні перипетії, на рівні з досконалим танцем домогтися від солістів балету особливої акторської енергетики та емоційності.

Сценограф та художник по костюмах вистави, заслужений художник України Надія Швець та її асистенти Ірина Степнова та Тетяна Полонська розробили ефектний та динамічний образ вистави, в якому виблискуватимуть усіма таємничими гранями казки дзеркала Снігової королеви, ефектно світитиметься полярне сяйво, стрімко змінюватиметься місце дії. На рівні з живописною фактурою вперше на сцені ХНАТОБу застосовані сучасні мультимедійні технології. 

SHA 5108SHA 5046SHA 5119

 Головні герої

Бабуся  
Герда  
Чаклунка  
Кай  
Снігова королева  
Принц та Принцеса  
Лапландський сейд  
Лапландський чаклун  
Донька атаманші  

SHA 5159SHA 5164SHA 5161

Зміст

Жив-був злий троль. Одного разу він змайстрував дзеркало, в якому все добре зменшувалася, а все зле збільшувалося. Учні троля випадково розбили його. Воно розлетілося на багато осколків. Якщо осколок потрапляв людині в серце, то воно перетворювалося в шматок льоду. Якщо він попадав в око, то людина починала помічати тільки погане.

У великому місті жили Кай і Герда, що любили один одного, як брат і сестра. Все було чудово до того моменту, як в серце і око Кая потрапили осколки диявольського дзеркала. Від цього він став злим, грубим і байдужим до того, що раніше любив. А ще він почав бачити навколо тільки погане.

Одного разу він пішов кататися на санках і причепив їх до проїжджаючих повз саней. Це виявилися сани Снігової королеви, яка поцілувала його, ще більше заморозивши і забрала з собою в свій палац. Всю зиму Герда чекала Кая, а навесні вирішила відправитися на його пошуки. Першою на її шляху зустрілася жінка, яка вміла чаклувати. Вона зачарувала дівчинку, позбавивши її пам'яті, тому що хотіла залишити її у себе. Але Герді вдалося втекти від неї і вирушити далі на пошуки Кая.

Другим, кого вона зустріла, став ворон, що вмів говорити. Він розповів дівчинці про те, що до принцеси їх королівства посватався молодий принц дуже схожий на Кая. Це виявився не він, але добрі принц і принцеса пошкодували її, одягнули, дали їй золоту карету і відправили в дорогу на пошуки названого братика.

У темному лісі, через який лежав її шлях на неї напали розбійники. Серед них була маленька розбійниця, дочка атаманші. Не дивлячись на те, ким вона була, дівчинка виявилася доброю і подарувала Герді північного оленя. На ньому вона і продовжила подорож, коли дізналася від лісових голубів, де знаходитися Кай.

На шляху до палацу Снігової королеви вона побувала у лапландки і фінки. Кожна з них чим змогла допомогла дівчинці.

Добравшись до палацу Снігової королеви, Герда залишилася одна і, зібравши останні сили, пішла вперед через сніговий буран, опираючись військам снігової королеви. Вона читала молитву і їй на допомогу прийшли ангели. Так вона дісталася до замку, де знайшла свого друга.

Королева в той час була відсутня, залишивши Кая одного. Він був зовсім замерзлий і не звертав уваги ні на що крім своєї головоломки. Тоді Герда заплакала, і її сльози розтопили серце хлопчика. Він теж заплакав, і осколок витік з його очей.

Вони вирушили додому. Жили там довго і щасливо.

SHA 5146